Stadhuis Den Helder
Den Helder
2020-2023
Stadhuis Den Helder
Den Helder
2020-2023
Duurzame herbestemming historische werfgebouwen tot stadhuis
Adres: Willemsoord 66 & 72, Den Helder
Oppervlakte: 6.800 m²
Opdrachtgever: Gemeente Den Helder
Architectuur: Office Winhov & Van Hoogevest Architecten
Team Office Winhov: Anna Tabellini, Jan Peter Wingender, Leon Kentrop, Charles Heuber, Anna Janssen, Martijn van Wijk, Dominique de Rond
Signage: Janno Hahn
Carpet ontwerp: Edith van Berkel
Fotografie: Luuk Kramer, Max Hart Nibbrig, Stefan Müller

Prijzen: Winnaar BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024, categorie 'Stimulerende omgevingen', Herengracht Industrieprijs 2024, Arie Kepplerprijs 2024, Architectenweb Awards, categorie 'Publiek gebouw van het jaar' en twee Archello Awards 2024, 'Adaptief Hergebruik van het Jaar' + 'Overheidsgebouw van het Jaar'. Nominatie NRP Gulden Feniks 2024, dubbele nominatie ARC Awards 2024 (architectuur en interieur) en nominatie Archello Awards 'For the Planet Award'.
Stadhuis Den Helder
Den Helder
2020-2023

Met de verhuizing naar rijkswerf Willemsoord hernieuwt Den Helder de band met haar nautische cultuur en geschiedenis. De gemeente betrekt op het terrein twee herbestemde historische panden: het negentiende eeuwse rijksmonument de mastenloods en de na-oorlogse zeilmakerij. De verhuizing zal er ook voor zorgen dat dit lang verwaarloosde gebied met de stad wordt verbonden.

Als ‘huis voor de stad’ kreeg de mastenloods een binnenstraat met daaraan publieksbalies, raadzaal, trouwzaal, een werkcafé en een vergadercentrum. De historische draagconstructie van geschoorde standvinken bepaalt nog steeds het aanzicht. Nieuwe daklichten accentueren niet alleen de monumentale houtconstructie, maar ook de op het hout geschreven namen van wervianen die hier ooit werkten.

De zeilmakerij herbergt de ruimtes voor bestuur en ambtelijke organisaties. Het gebouw kreeg een vide over alle drie verdiepingen met daaraan gemeenschappelijke voorzieningen en overlegruimtes. Langs de gevels bevinden zich ca. 250 flexibele werkplekken met uitzicht over Willemsoord. Het beeldbepalende betoncasco aan de gevel is ingevuld met moderne menierode kozijnen.

Bij de herontwikkeling zijn beide gebouwen verduurzaamd, waarbij diverse energiebesparende ingrepen plaatsvonden. Het nieuwe stadhuis is inmiddels optimaal geïsoleerd en heeft een Warmte Koude Opslag. Het dak van de zeilmakerij is bekleed met zonnepanelen, waardoor het een energieneutraal gebouw is geworden.

Met deze herbestemming stelt de gemeente de toekomst van beide gebouwen veilig – en geeft het een belangrijke aanzet voor verdere verbinding van de werf en de stad en haar inwoners.

Stadhuis Den Helder
Den Helder
2020-2023
Links gebouw 66, gebouw 72 met menierode gevel
Stadhuis Den Helder op de voormalige rijkswerf
De scheepswerf in 1940
Gebouw 66 met gebouw 72 op de achtergrond
Ingang van de raadzaal
Houten opzichtershuisje uit 1910 in gebouw 66
Axonometrie van de begane grond, gebouwen 66 & 72
Trouwzaal, gebouw 66
Raadzaal, gebouw 66
Gebouw 66<br>doorsnede Gebouw 66<br>doorsnede Gebouw 66<br>begane grond Gebouw 66<br>fragment lambrisering Gebouw 66<br>noordgevel
Gebouw 66
doorsnede
Image 1/5
Werkcafé, gebouw 66
Raadzaal, gebouw 66
Publieksstraat, gebouw 66
Zuidgevel tijdens de bouw <br>gebouw 72 Zuidgevel na de transformatie <br>gebouw 72 Zuidgevel voor de transformatie <br>gebouw 72
Zuidgevel tijdens de bouw
gebouw 72
Image 1/3
Zuidgevel gebouw 72<br>na de transformatie Zuidgevel gebouw 72<br>voor de transformatie
Zuidgevel gebouw 72
na de transformatie
Image 1/2
Menierode gevelelementen met grote ramen
Werkplekken met zicht op de marinewerf
Vide, gebouw 72
Gebouw 72<br>doorsnede Gebouw 72<br>begane grond Gebouw 72<br>eerste verdieping Gebouw 72<br>tweede verdieping Gebouw 72<br>zuidgevel
Gebouw 72
doorsnede
Image 1/5
Betonnen structuur, gebouw 72
Begane grond gebouw 72
Eerste verdieping, gebouw 72