Liefde voor gebouwen
Gebouwen zijn meer dan losse objecten. Ze zijn onderdeel van een straat, een buurt en de ontwikkeling van de stad. Gebouwen zijn een thuis voor mensen en worden – vaak intensief – gebruikt. Vandaag, morgen en door de jaren heen; zo worden zij dragers van de verhalen van de stad. Daarom hebben we gebouwen nodig die de tijd overstijgen en door hun bruikbaarheid, schoonheid en robuustheid relevant blijven. In de altijd veranderende stad staan de beste gebouwen met een alledaagse vanzelfsprekendheid stevig op hun plek.
Wij bouwen aan een duurzame toekomst op basis van de bestaande stad. Soms is dat met een nieuw gebouw, steeds vaker is dat door hergebruik van bestaande gebouwen. Duurzaamheid is voor ons meer dan het bewust omgaan met energie, materiaal, milieu en natuur. Het ondervraagt de bestaande stad op de sociale, economische en culturele wendbaarheid en weerbaarheid die de toekomst vereist. Het duurzaamste gebouw is volgens ons een gebouw dat lang meegaat en dat meeschrijft aan de geschiedenis van de stad.
Als architecten geloven we in de elegantie van eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Wij werken daarbij intensief samen met opdrachtgevers en gebruikers. Samen stappen wij in een proces van luisteren, vragen, observeren en het steeds verder verfijnen van een ontwerp. Onze gebouwen kenmerken zich door een zorgvuldig begrip van de context, een rationele basis en veel aandacht voor materiaalgebruik en vormgeving. De combinatie van eenvoud enerzijds en raffinement anderzijds karakteriseert onze gebouwen.
Liefde voor vakmanschap
Office Winhov ontving in 2016 de ARC Oeuvre Award en werd in 2023 uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar’ voor het werk en de bijdrage aan het vakgebied. Met een team van 30 werkt het bureau nauw samen met opdrachtgevers en partners aan zowel nieuwbouw als het hergebruik van bestaande gebouwen en monumenten in Nederland, Zwitserland en België. Een contextgedreven ontwerpfilosofie respecteert de historische betekenis en waarborgt continuïteit binnen de gebouwde omgeving. De toewijding aan vakmanschap, in combinatie met de integratie van artistieke visie en technische expertise, resulteert in ontwerpen die zowel adaptief als duurzaam zijn.
Office Winhov ziet architectuur als een collectief vakgebied dat steeds in ontwikkeling is, en participeert actief in architectuureducatie en onderzoek, commissies ruimtelijke kwaliteit, jury’s en redactieraden. Het bureau is ook initiatiefnemer van het platform ‘Local Heroes’ en de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’.
Office Winhov ontving in 2016 de ARC Oeuvre Award en werd in 2023 uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar’ voor het werk en de bijdrage aan het vakgebied. Met een team van 30 werkt het bureau nauw samen met opdrachtgevers en partners aan zowel nieuwbouw als het hergebruik van bestaande gebouwen en monumenten in Nederland, Zwitserland en België. Een contextgedreven ontwerpfilosofie respecteert de historische betekenis en waarborgt continuïteit binnen de gebouwde omgeving. De toewijding aan vakmanschap, in combinatie met de integratie van artistieke visie en technische expertise, resulteert in ontwerpen die zowel adaptief als duurzaam zijn. Office Winhov ziet architectuur als een collectief vakgebied dat steeds in ontwikkeling is, en participeert actief in architectuureducatie en onderzoek, commissies ruimtelijke kwaliteit, jury’s en redactieraden. Het bureau is ook initiatiefnemer van het platform ‘Local Heroes’ en de lezingenreeks ‘Design-by-thinking-of’.
Uri Gilad, medeoprichter en partner van Office Winhov, richt zich op de herbestemming en uitbreiding van monumentale gebouwen, duurzame woningbouwontwikkelingen en programma’s op het snijvlak van 'hospitality', cultuur en commercie. Met een zorgvuldig begrip van de context en veel aandacht voor de toepassing van materialen worden in zijn werk de duurzame, sociale en culturele aspecten die in relatie staan tot architectuur en stedenbouw geïncorporeerd. Uri is rechtstreeks betrokken bij de projecten en is verantwoordelijk voor de communicatie met de opdrachtgevers. Uri is afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam waar hij in 2007 ‘Cum Laude’ afstudeerde bij Prof. Herman Hertzberger. Tegenwoordig geeft Uri les aan deze academie en geeft hij ook regelmatig wereldwijd lezingen over zijn werk en visie. In 2016 ontving hij de ARC16 Oeuvre Award en in 2023 won hij ‘Architect van het Jaar’ voor het werk van Office Winhov. Vanaf 2021 is Uri als architect lid van Commissie 1 (binnenstad) van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam en is hij redactielid van het jaarboek Architectuur in Nederland.
Inez Tan, partner van Office Winhov, richt zich op renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen, waarbij de nadruk ligt op het raakvlak tussen architectuur en de ruimtelijke en maatschappelijke kaders op binnenstedelijke locaties. Zij ontwerpt zowel publieke gebouwen als kantoor in combinatie met retail en wonen. Volgens Inez is grondig onderzoek binnen een dynamische context essentieel om de relevantie van het project te waarborgen. Daarnaast is zij co-redacteur voor het schrijversplatvorm Local Heroes. Inez heeft gestudeerd aan het Tokyo Institute of Technology, Kungliga Tekniska Högskolan in Stockholm, en is in 2016 afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Ze deed internationale ervaring op bij Go Hasegawa & Associates in Tokyo, werkte bij Bureau van Eig in Rotterdam, en is sinds 2016 werkzaam bij Office Winhov. In 2023 was Inez docent aan de Architectuur Academie Maastricht. Zij won ‘Architect van het Jaar 2023’ voor het werk van Office Winhov en Inez is genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024.
Jan Peter Wingender, medeoprichter en partner van Office Winhov, richt zich in zijn werk op stedelijke ensembles, woongebouwen, civiele en publieke programma’s en de renovatie en herbestemming van bestaande, vaak monumentale gebouwen. Hij ontwerpt gebouwen die lang meegaan en is van mening dat gebouwen meer zijn dan losse objecten; ze maken deel uit van een omgeving en dragen bij aan de ontwikkeling daarvan. Het voortdurend ondervragen van de diverse en vaak complexe relaties tussen een plek en een gebouw, de gebouw typologie, de toepassing van materialen en het uiteindelijk gebruik staan centraal in zijn werk. Jan Peter studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en het Berlage Instituut in Amsterdam. Hij geeft regelmatig lezingen, schrijft over architectuur en is jurylid en gastdocent op architectuuropleidingen in binnen- en buitenland. Van 2003 tot 2007 was Jan Peter hoofd van de architectuuropleiding van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Hij was lector aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, publiceerde in 2016 het boek Brick, An Exacting Material en in 2024 het boek Architecture Repurposed. In 2023 won hij ‘Architect van het Jaar’ voor het werk van Office Winhov. Jan Peter is bestuurslid van de BNA, supervisor voor de Pampusbuurt op Amsterdam IJburg en het Zuidasdok op Amsterdam Zuidas.
Zakelijk directeur/Architect:
Henk Tiegelaar
Architecten/Ontwerpers:
Elizabeth Acland
Jasper ten Bosch
Alma Bouwens
Rick Bruggink
Alice Dicker
Daan Groeneveld
Henrik Holte
Anna Janssen
Rutger van der Meer
Maarten Plomp
Dominique de Rond
Matilde Scali
Carlo van Steen
Levi Noah Steevensz
András Szél
Caroline Versteden
Bob van der Vleugel
Martijn van Wijk
Bouwtechnisch ontwerpers:
Charles Hueber
Leon Kentrop
Peter Nagtzaam
BIM-beheer:
Ruben Groot
Stagiairs:
Bartłomiej Głomski
Angela Zlatanova
Grafisch ontwerp/Communicatie:
Karen Willey
Administratie:
Aeliane van den Ende
Bureau-assistentie:
Mara-Flor Silva da Cruz
Joost Hovenier (1963–2016) was medeoprichter en partner van Office Winhov tot zijn overlijden in 2016